Vaatheelkunde

Onze vaatchirurgen hebben een jarenlange ervaring in de vaatheelkunde en passen, zowel bij de diagnostiek als bij de behandeling, de modernste technieken toe. Het aandachtsveld ligt bij spataders en bij ziekten van de slagaders in de hals, buik en benen.

We bieden u de mogelijkheid tot behandeling van kleine adertjes (sclerotherapie voor telangiëctasieën en varicositeiten) en de oppuntstelling en behandeling van grotere spataders en slagaderziekten.

Blauwe of rode zichtbare adertjes zijn chronisch verwijde adertjes die kunnen ontstaan door hormoonschommelingen, door gebruik van vrouwelijke hormonen of tijdens de zwangerschap, een staand/zittend beroep, waardoor veel druk wordt uitgeoefend op het haarvatensysteem of erfelijke aanleg.
Deze bloedvaatjes kunnen cosmetisch storend zijn, maar geven over het algemeen geen of weinig medische klachten. Ontsierende rode of blauwe haarvaatjes kunnen behandeld worden met sclerotherapie.

Heeft u ook dikke spataderen, dan zullen die eerst moeten behandeld worden, omdat er anders teveel druk op de haarvaatjes is. In spataders stroomt het bloed in de foute richting, dus met de zwaartekracht naar beneden in plaats van omhoog naar het hart toe, omdat de kleppen die dit moeten verhinderen hun werk niet naar behoren doen. Spataders zijn een medisch probleem en zijn niet alleen esthetisch ontsierend, maar geven ook klachten zoals zware en vermoeide benen, rusteloze benen, nachtelijke krampen en oedeem in voeten en enkels. Bovendien kunnen ze complicaties veroorzaken zoals flebitis, thrombose, longembolen, variceus eczeem en open wonden die moeilijk of niet genezen. Ze worden dus best behandeld voor die complicaties optreden.

Tijdens een eerste raadpleging worden een aantal vragen gesteld en wordt de patiënt onderzocht. Indien een duplex-onderzoek (echografie met geluid) nodig is, kan dit onmiddellijk gebeuren. Afhankelijk van de bevindingen worden de behandelingsmogelijkheden besproken.

Sclerotherapie

Zowel voor de kleine vaatjes, als voor iets bredere aders kan sclerotherapie gebruikt worden.
Hierbij wordt met een heel fijn naaldje een vloeistof in de ader gespoten. Dit wordt afgeplakt met een wattenbolletje en de patiënt moet gedurende twee dagen een elastische kous dragen. Nadien zijn alle activiteiten toegelaten, maar sporten wordt afgeraden zolang de kous wordt gedragen, vooral omdat het niet echt praktisch is om te sporten of te douchen met een steunkous.
Afhankelijk van de uitgebreidheid en het kaliber van de behandelde aders is meestal een herhaalbehandeling nodig na een 4 tot 6-tal weken.

Echogeleide foamsclerotherapie

Deze behandeling verloopt zoals de gewone sclerotherapie, maar onder controle van echografie en het gebruikte product is in schuimvorm, waardoor het actiever zal zijn en beter geschikt voor dikkere aders of bij patiënten die in het verleden reeds werden geopereerd.

Sclerotherapie en echogeleide foamsclerotherapie kunnen tijdens de raadpleging gebeuren.

Endoveneuse behandelingen

Hierbij wordt de ader van binnenuit behandeld met hoogfrequente stroom (VNUS Closure catheter) of laserlicht (lasercatheters).
De ader wordt onder echografie aangeprikt en de gebruikte catheter wordt opgeschoven tot net voor de overgang naar de diepe ader. Wanneer de catheter in werking is, wordt hij traag teruggetrokken; daardoor wordt de binnenbekleding van de ader beschadigd en het collageen dat in de wand zit, zal gaan krimpen, zodat de ader geen bloed meer zal doorlaten.

Crossectomie en Stripping

Dit is de klassieke manier om spataders te behandelen, maar wordt veel minder gebruikt sinds het bestaan van de endoveneuse behandelingen. Hier wordt een klein sneetje van 2 à 3 cm gemaakt in de liesplooi of de knieholte, waarna de oppervlakkige ader wordt afgebonden aan de overgang met de diepe ader. De spatader wordt dan binnenstebuiten verwijderd.

Müller excisies

In sommige gevallen moet de hoofdader nog niet behandeld worden, maar is de spatader te dik om weggespoten te worden. In dit geval worden de spataders verwijderd door kleine prikwondjes van enkele millimeters met behulp van een fijn haakje.
Deze behandeling kan ook gecombineerd worden met stripping of endoveneuse behandeling.

De endoveneuse behandelingen, stripping en Müller excisies gebeuren onder plaatselijke verdoving en in daghospitaal. Na de ingreep moet de patiënt gedurende een week een elastische kous dragen. In die week zijn alle aciviteiten toegestaan, behalve sporten.

Een snelle werkhervatting is mogelijk.

Spataderziekte is een chronische aandoening, wat betekent dat de meeste patiënten jaarlijks op controle komen, om een goed medisch en esthetisch resultaat te behouden.

DOKTERS

DR. I. VANHANDENHOVE
(AZ MONICA ANTWERPEN & DEURNE)

Vaatheelkunde

DR. F. SCHOL
(AZ MONICA ANTWERPEN & DEURNE)

Vaatheelkunde

MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – MEDICAL@MCWIJNEGEM.BE