Lachgassedatie

Lachgassedatie

Bent u altijd gespannen om bij de tandarts langs te gaan? Zal u een tandartsbezoek uitstellen? U bent zeker niet de enige! Sommige mensen zijn erg angstig bij de tandarts en stellen noodzakelijke behandelingen uit waardoor de problemen alleen maar groter worden. Dit komt ook vaak bij kinderen voor, zij hebben schrik van de tandarts en het bezoek zal uitgesteld worden. Dan is lachgas een goede oplossing voor u of uw kind.

Wat is lachgassedatie?

Bewuste lachgassedatie kan een oplossing voor u zijn: Het inademen van het lachgas geeft de patiënt een geruststellend, kalmerend gevoel.

  • Het is een volkomen veilig hulpmiddel waarbij u steeds bij bewustzijn blijft. (U wordt niet verdoofd; communicatie blijft mogelijk!)
  • De angst neemt af en u gaat minder pijn gewaar worden. Hierdoor staat u meer open voor geruststellende suggesties en wordt de medewerking met de tandarts een stuk gemakkelijker. Op deze manier kan de noodzakelijke behandeling in een ontspannen sfeer verlopen.
  • Een bijkomend voordeel is dat de kokhalsreflex vermindert bij mensen die hiervoor erg gevoelig zijn.
  • De spierspanning vermindert. Dit kan een voordeel zijn voor mensen met spierspasmen.
Hoe verloopt een behandeling met lachgas?

Het lachgas wordt toegediend via een neusmaskertje. Het is daarom erg belangrijk dat u goed door de neus kan ademen. Omdat tijdens de behandeling praten niet mogelijk is, worden vooraf enkele gebaren afgesproken om een goede communicatie te waarborgen.

Vervolgens wordt de toegediende dosis lachgas langzaam verhoogd tot u zich aangenaam en ontspannen begint te voelen. Gedurende de hele behandeling wordt u gemonitord en opgevolgd, en indien nodig wordt de dosis bijgestuurd. De assistente begeleidt de hele behandeling en zorgt ervoor dat alles vlot verloopt.

Wanneer de behandeling bijna is afgelopen, krijgt u een paar minuten zuivere zuurstof toegediend. U zal zich snel weer voelen als voorheen. Er zijn geen bijwerkingen.

Voor wie is lachgas geschikt?
  • angstige kinderen, ouder dan 4 jaar die voldoende kunnen meewerken met de tandarts.
  • angstige volwassenen in goede gezondheid.
  • mensen met extreme kokhalsreflex.
  • lichamelijk of geestelijk gehandicapten, in algemene goede gezondheid
MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – MEDICAL@MCWIJNEGEM.BE

Tandartsen

Tandarts Chams
MCWijnegem

Tandarts Mostafa
MCWijnegem