Plastische Chirurgie

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie is een chirurgisch specialisme dat veelal geassocieerd wordt met het esthetisch en/of functioneel oogpunt aanpassen van het uiterlijk. Dit kan bestaan uit het herstellen van aangeboren of opgelopen verminkingen van het lichaam, maar ook uit cosmetische operaties zonder medische noodzaak.

Bij Medisch Centrum Wijnegem kunt u botox en filler behandelingen ondergaan om ouderdomstekenen in het gezicht te laten behandelen. Deze behandeling wordt uitgevoerd door onze plastisch chirurg, waardoor een optimaal resultaat behaald kan worden. Botox behandelingen worden u aangeboden vanaf €180, filler behandelingen vanaf €350.

Tevens kan u bij ons terecht voor plastische en esthetische chirurgie welke uitgevoerd wordt in het ziekenhuis waaraan de specialist verbonden is.

Aanvullende uitleg omtrent de verschillende behandelingen in Medisch Centrum Wijnegem

Niet chirurgische gelaatsbehandelingen:

LPRF / PRP voor huidverjonging en haargroei stimulans

L-PRF –  Leucocyte-Platelet Rich Fibrinogen

Een LPRF behandeling is bij uitstek geschikt voor mensen die uitsluitend behandeld willen worden met lichaamseigen of natuurlijk materiaal.

 • Gelaat, hals, decolleté, handen: verbetering van de huidkwaliteit, preventie huidveroudering
 • Onderste oogleden: donkere kringen
 • Haaruitval: Verminderen van de haaruitval en een toename van de haardichtheid. Voornamelijk bij beginnende androgenetische alopecie en enkel op plaatsen waar er nog haarfollikels aanwezig zijn is een effect te verwachten.

Door een kleine hoeveelheid lichaamseigen bloed af te nemen en te centrifugeren worden de verschillende componenten gescheiden. Zo kan men de bloedplaatjes uit het bloed isoleren. Deze bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Door de bloedplaatjes te concentreren, stijgt ook de concentratie van de groeifactoren tot achtmaal.

L-PRF Infiltraties bij plastische chirurgie: Vampire lift

Een LPRF-behandeling stimuleert de collageenaanmaak en gezonde weefselgroei in het lichaam, waardoor een natuurlijk huidverbeteringsproces in gang wordt gezet. Het eindresultaat is een gezondere, stevigere huid die er jonger en mooier uitziet.

In de Verenigde staten kreeg dit soort LPRF-Facelift de bijnaam ‘Vampire Lift’, omdat alles begint met een bloedafname. Deze ingreep is wereldwijd bekend geraakt dankzij Kim Kardashian.

Behandeling

Om een optimaal effect te hebben, is het noodzakelijk om 3 infiltraties 1x per maand te doen. U kunt tussen de 2de en 3de infiltratie een werkend effect verwachten. Indien het werkend effect bewezen is, zal het nodig zijn om 1x per 3 a 6 maanden een infiltratie te doen.

Verloop behandeling PRP infiltraties

 1. De arts neemt een kleine hoeveel bloed af.
 2. Dit bloed wordt gecentrifugeerd, zodat alleen de verrijkte cellen of bloedplaatjes (platelets) overblijven.
 3. De bloedplaatjes (PRP) worden dan met een zeer dunne naald in de huid geïnjecteerd.

De behandeling is volledig veilig. Het grote voordeel van een LPRF-behandeling is dat u behandeld wordt met een lichaamseigen stof. Natuurlijker kan niet!

Voordelen van de LPRF-lift / -therapie zijn:

 • Eenvoudige, niet-chirurgische behandeling
 • Verbetert de kwaliteit van de huid
 • Geen incisies, slechts kleine prikgaatjes
 • Geen littekens
 • Plaatselijke verdoving
 • Korte ingreep: het duurt ongeveer 30 tot 60 minuten
 • Meteen weer aan de slag: geen bedrust, geen ziekenhuisverblijf
 • Weinig of geen pijn na de behandeling
 • Veilig, natuurlijk en efficiënt
 • Snelle wondgenezing
 • Gunstig effect op de vorming van nieuw bindweefsel
 • Zeer snel herstel
 • Natuurlijk ogend resultaat
Restoring a youthful glow

De veroudering van het gelaat is niet altijd in overeenstemming met hoe we ons voelen of onze activiteiten. De kunst is om het gelaat evenwichtig te verbeteren. Hierdoor zien we er jonger en vriendelijker uit op een natuurlijke manier. De veroudering gebeurt op verschillende niveaus. Die niveaus moeten elk op een andere manier aangepakt worden. Niet alle niveaus verouderen even snel en dit verschilt sterk van persoon tot persoon. Daarom is ”op maat” behandelen zo belangrijk.

Botuline toxine (algemeen wordt de merknaam Botox gebruikt)

Botox veroorzaakt tijdelijke spierrelaxatie of spierverslapping ter hoogte van de behandelde zone. De samentrekking van de behandelde spieren wordt gedurende een periode verminderd. Door welbepaalde spiertjes op specifieke punten in het gelaat te relaxeren, verminderen de rimpels die door die spiertjes veroorzaakt worden. Als men de behandeling blijft herhalen kan de rimpel volledig verdwijnen.

De Botox-behandeling wordt uitgevoerd in de consultatieruimte. Dit gebeurt zonder verdoving, u voelt slechts enkele prikjes. Er kan zich een voorbijgaande licht zwelling of roodheid voordoen op de injectieplaatsen, zeer zelden wordt er een blauwe plek gevormd

Het effect van Botox wordt pas voelbaar na 3 tot 5 dagen. Ongeveer twee weken na de behandeling is er maximaal effect en dit duurt 3 maanden. Als u ondertussen afleert om de behandelde spieren te gebruiken kan het effect tot zes maanden zichtbaar zijn. Hoe beter u het afleert, hoe langer het effect duurt. Nadien kan een nieuwe behandeling toegepast worden.

Het effect van Botox verdwijnt volledig na verloop van tijd.

Risico’s en nevenwerkingen:

Indien Botox een nabijgelegen spier beïnvloedt, kan ook die relaxeren of verslappen. Natuurlijk is het effect van voorbijgaande aard. Dit effect komt zelden voor ( 1 % )

Allergie op Botox is uiterst zeldzaam

*Botox, Dysport, Azalure, Bocouture…..

Fillers

Fillers zijn vloeibare opvulmiddelen die ingespoten worden om tekenen van ouderdom te verminderen. Door onder een rimpel of plooi een vulmiddel aan te brengen kan de rimpel verzachten of verdwijnen.

De behandeling gebeurt in de consultatieruimte. Indien nodig krijgt u plaatselijke verdoving. Deze verdoving kan bestaan uit het aanbrengen van een crème of een injectie.

Met fijne naaldjes wordt de filler onder de huid aangebracht. Voor de patiënt voelt dit aan als een spuitje. Het effect is onmiddellijk zichtbaar. Voor een natuurlijk en optimaal resultaat kan het zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn. Deze worden ingepland met enkele weken tussen. Overvulling is zeer onnatuurlijk en moet vermeden worden.

Het optimale resultaat blijft bijna een jaar zichtbaar, maar het verouderingsproces zet zich voort en de filler verdwijnt stilaan. Na de behandeling kan soms een blauwe plek of wat tijdelijke zwelling voorkomen. Deze verdwijnen snel. Fillers werken in op het niveau van volumeverlies

Opvulmiddelen:

Hyaluronzuur is een bestanddeel dat van nature in de huid aanwezig is. Deze molecule heeft de eigenschap om een grote hoeveelheid water te kunnen vasthouden. Men heeft deze molecule scheikundig nagemaakt en tot een gel verwerkt, die als dusdanig ingebracht wordt. Deze gel bestaat in verschillende diktes, zodat men een keuze heeft naargelang de te behandelen rimpel. Na het inbrengen van de gel zal de molecule geleidelijk uit elkaar vallen, water verliezen en wordt het volume dus progressief kleiner, tot de gel volledig verdwenen is. Het is dus steeds een tijdelijk vulmiddel, met tijdelijk effect. De duur van het effect is afhankelijk van de dikte van de gel, de hoeveelheid die wordt ingespoten, de plaats en diepte van de behandelde rimpel en het soort hyaluronzuur dat wordt gebruik *verschillende merken : Antheïs, juvederm, Glytone ….

Radiesse

Radiesse is een injecteerbare filler die is gemaakt van calcium hydroxylapatietdeeltjes (CaHA) in een water en glycerine gebaseerde gel(natrium carboxymethylcellulose). Deze filler heeft een dubbel effect: na verloop van tijd breekt de filer af en begint de aanmaak van collageen. Dit collageen zorgt ervoor dat de correctie langer zichtbaar is. De resultaten houden lange tijd aan, maar zijn niet permanent. De filler wordt op natuurlijke wijze afgebroken en verwijdert.

Peeling

Een peeling is het gecontroleerd verwijderen van de bovenste huidlagen en daardoor het stimuleren van de onderliggende huid. Hierdoor ontstaat een verjongend en egaliserend effect.

Een peeling verjongt de huid en er groeit een nieuwe, gezonde en egalere huid op de behandelde plaatsen. Hoe dieper de peeling, hoe groter het effect maar hoe meer kans op complicaties. Daarom kan u best een medium diepe peeling combineren met actieve crèmes.

Een peeling kan echter geen diepe littekens, zichtbare bloedvaatjes of couperose laten verdwijnen.

Peelings en crèmes met actieve bestanddelen werken in op niveau van de huid: stevigheid en elasticiteit.

Fenol, TC A, Glycol

Toepassingen

Voorhoofd:

horizontale rimpels De rimpels worden veroorzaakt door de spierwerking. De huid “breekt” uiteindelijk en zo ontstaat een permanente rimpel.

Door de spier te verlammen kan de huid herstellen.

Opgepast: Door de behandeling kan een verminderen van expressie optreden. Mimiek is een zeer belangrijk onderdeel in onze (niet verbale communicatie).

Lagere stand van de wenkbrauwen.

Optimale behandeling: Afzwakken van de rimpel met botox en opvullen met “fijne “ filler.

Frons:

verticale lijnen tussen de wenkbrauwen; som horizontale lijnen, er net onder, op de neus.

Dit zijn de “boze” lijnen. Het is niet erg als deze expressie vermindert tenzij men professioneel acteert.

Optimale behandeling bij uitgesproken frons: Botox en filler.

Kraaienpootjes: lachrimpeltjes.

Deze mogen niet lamgelegd worden.

Optimale behandeling: afzwakken met Botox en zeer voorzichtig opvullen.

De filler voor deze rimpels blijf slechts 6 maanden.

Neus-lip:

diepe plooi van neusvleugel naar mondhoek.

Kijk even naar uw oude foto’s. Dit is een natuurlijke plooi; volledig opvullen is uit den boze;

Optimale behandeling: opvullen in beginfase. Als de plooi zeer uitgesproken is, zal ook ondersteuning van de wang erboven nodig zijn. (fillers)

Rokerslijntjes:

dit zijn mimische rimpels veroorzaakt door spieren die nodig zijn bij praten, eten en drinken.

Botox zal hier niet helpen of rare effecten geven.

Fillers, vulmiddelen moeten zeer spaarzaam gebruikt worden: als men alles opvult kan men een dikke bovenlip, zonder rimpels krijgen. Die overschaduwt het natuurlijke rood van de lippen.

Optimale behandeling: liprand herstellen en enkel de ergste verticale lijnen opvullen. Let op, liprand herstellen betekent niet dat de lippen dikker gemaakt worden.

Jowls: hangwangen

De wang zakt uit door de zwaartekracht en omdat er minder vulling hoger in de wangen is.

Een facelift kan de hangende wang corrigeren maar niet het volumeverlies hogerop.

Optimale behandeling zonder operatie: verminderen van het volumeverlies hogerop het aangezicht door fillers en camouflage van de groeve voor de hangwang door opvullen met fillers.

Kaak- kinlijn:

de afgetekende vorm van de kaak- kinlijn verdwijnt.

Bij het verouderen valt het verminderen van volume in het gelaat op door het vervagen van de onderste boord van de kaaklijn en het volume van de kin. Er ontstaat vaak een scherpe horizontale lijn midden op de kin.

Optimale behandeling: fillers

Marionetlijnen:

neerwaartse lijnen vanaf de mondhoeken.

Deze lijnen ontstaan door het uitzakken van de wang erboven en het verminderen van het steunweefsel ter hoogte van de plooi.

Bij beginnende marionetlijnen volstaat het opvullen en ondersteunen van de plooi. Bij uitgesproken marionetlijnen moet men ook het hogerliggende weefsel steunen, opvullen. Optimale behandeling: fillers in de plooi en eventueel ter hoogte van wangen en kin.

Lippen:

verdwijnen van duidelijke aftekening van de lippen.

Bij het ouder worden verdwijnt het boordje rond de lippen, de “white roll”. Deze witte rand is duidelijk zichtbaar bij kinderen. Herstel van die boord maakt uw mond onmiddellijk “sprekender”. Ook vervlakt het “filtrum”: de natuurlijke vorm van de bovenlip (tussen neus en lip). Bij het opvullen van de liprand hoort ook het opvullen van deze contouren.

Hier moet overvulling altijd vermeden worden. De lippen moeten in verhouding blijven tot de rest van het gelaat.

Optimale behandeling: herstel van lipboord en filtrum met fillers en eventueel lichtjes opvullen van de lippen.

Combinatie: Elke behandeling moet zodanig gebeuren dat de verhoudingen in het gelaat gerespecteerd worden. Als men bv. lippen en marionetlijnen volledig wil herstellen en vullen moet ook de rest van het gelaat behandeld worden zoals neuslip-plooi, kaaklijn.

Liquid facelift of vloeibare facelift:

Dit is een behandeling van het volledige gelaat door middel van Botox, fillers, peelings en crèmes.

Esthetische plastische reconstructie

Belemmert uw uiterlijke u om dagdagelijks tevreden in het leven te staan? Dan is het wellicht zinvol om een esthetische ingreep te overwegen. Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie? Maak dan gerust een afspraak met onze dokter die al meer dan vijftien jaar erkend plastisch chirurg is.

Correcte, persoonlijke en eerlijke info

De eerste consultatie vindt meestal plaats in Medisch Centrum Wijnegem.

U zal merken dat de dokter zijn patiënten persoonlijk en discreet behandelt en dat hij u open en eerlijk informeert. Samen gaan jullie op zoek naar een oplossing op maat. En als een operatie voor u niet de beste oplossing is, of als u meer baat hebt bij een minder ‘ingrijpende’ ingreep, dan vertelt hij dat ook. Immers, de dokter is gekwalificeerd voor alle esthetische ingrepen en werkt dus perfect op maat van uw wensen en uw lichaam.

Uw welzijn is het belangrijkste

Bij de dokter kunt u altijd rekenen op een correcte en professionele behandeling.

Niet alleen tijdens de operatie maar al vanaf de eerste consultatie tot en met de nazorg. Daarbij staat uw welzijn steeds voorop. Zo vinden de grotere ingrepen plaats in het GZA-ziekenhuis te Mortsel of te Antwerpen. Daar wordt u omringd door professionals zodat alles vlot verloopt.

Gelaat & lichaam

De dokter heeft bijzonder veel ervaring met figuurcorrectie, met name buikcorrectie, liposuctie, borstvergroting, borstverkleining, arm-, borst-, en dijlift. Daarnaast voert hij ook volgende gelaatsbehandelingen uit:

– ooglidcorrectie
– neuscorrectie
– oorcorrectie
– facelift
– halslift
– MACS-lift

Hierbij een overzicht van de figuurcorrecties:

Borstlift

Bij een borstlift wordt de borstklier in de gewenste vorm geboetseerd en vastgemaakt aan de borstspier. Daarnaast wordt de overtollige huid weggenomen en de tepel hoger gezet. Op die manier ontstaat een mooie, stevige boezem.

Borstvergroting

Bij een borstvergroting wordt een borstprothese ingebracht via de tepel of borstplooi. De snede in de huid is ongeveer 4 à 5 cm. Veel protheses worden ingebracht via de borstplooi onderaan. De borstprothese of implant  wordt achter of voor de borstspier geplaatst.. De positionering is afhankelijk van de bestaande situatie, volume, stevigheid en de persoonlijke wens van de patiënt.

Borstverkleining

Bij een borstverkleining wordt klierweefsel en overtollige huid weggenomen. Daarnaast wordt de tepel gelift en vaak verkleind. De borstklier wordt in de gewenste vorm gebracht en vastgemaakt aan de borstspier.

Buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie bestaat uit drie delen.

 1. Eerst worden de slappe en uitgerekte buikspieren opgespannen zodat een strakke buik ontstaat.
 2. Daarna snijdt Dr. Brewaeys de overtollige huid van de onderbuik weg en verplaatst hij de navel, dan wordt de huid van de bovenbuik strak opgespannen.
 3. Tot slot volgt een liposculptuur van de maagstreek en de flanken.
Dijlift & billift

Bij een dijlift en billift neemt de dokter de overtollige huid weg. Daarna spant hij de overgebleven huid mooi op en lift ze naar boven. Eventueel wordt overtollig vet eerst weggezogen.

Armlift

Bij een armlift neemt de dokter alle overtollige huid weg. Daarna spant hij de overgebleven huid mooi op en eventueel wordt overtollig vet eerst weggezogen.

Liposuctie, lipofilling, liposculptuur

Via liposuctie kan uw figuur plaatselijk gecorrigeerd worden en verdwijnen plaatselijke vetophopingen. Het onderhuids wegzuigen van vet is één van de meest populaire ingrepen. Vooral aan de heupen, de buik en de binnenzijde van de dijen wordt liposuctie toegepast. Daarnaast behandelt  de dokter, bij mannen, regelmatig een dubbele kin of borsten.

Schaamlipcorrectie

Ondanks het feit dat het om een erg eenvoudige ingreep gaat, is het voor vele vrouwen, spijtig genoeg, moeilijk bespreekbaar. Bij een schaamlipcorrectie wordt het overtollige deel van de schaamlip verwijderd. De clitoris blijft hetzelfde zodat de gevoeligheid in de erogene zone niet verandert.

Narcose

De meeste operaties gebeuren onder algemene narcose omdat dit als comfortabeler en aangenamer ervaren wordt, zeker bij langer durende ingrepen en wanneer meerdere zones worden behandeld.  De sociale handicap is er vooral bij gelaatsoperaties en duurt  1 tot 3 weken. De arbeidsongeschiktheid duurt  1 dag tot 2 weken, en bij belangrijke contouroperaties kan deze oplopen tot 4 weken.

MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – MEDICAL@MCWIJNEGEM.BE

DOKTERS

DR. PH. BREWAEYS
(SINT-JOZEF MORTSEL & SINT-VINCENTIUS ANTWERPEN)

PLASTISCHE CHIRURGIE