Borstonderzoek

1 op de 8 vrouwen krijgt ooit in haar leven te maken met borstkanker, in België worden er ieder jaar 10.500 nieuwe diagnoses gesteld. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen, waarbij 1/3 van de vrouwen jonger dan 50 jaar is! De voordelen van onderzoek en screening zijn duidelijk. Hoe vroeger de aandoening wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing!

De beste borstkankerzorg begint met de meest zorgvuldige diagnose. In onze Women’s Health Clinic zijn we het eerste privé radiologisch centrum in Vlaanderen dat gebruik maakt van Artificiële Intelligentie bij het mammografisch onderzoek, hierdoor worden 99,4% van alle tumoren gevonden en kunnen we 17,5% nauwkeuriger diagnose stellen dan met de standaard 2D onderzoeken. (Ondersteund op basis van klinische studies wereldwijd)

EUROPESE PRIMEUR

Sinds september 2023 zijn wij het eerste privé radiologisch centrum in Europa, dat gebruik maakt van Artificiële Intelligentie bij het analyseren van echobeelden. Samen met diverse collega’s zullen wij onderzoek doen naar de effectiviteit van deze nieuwe techniek. Zodra deze resultaten beschikbaar zijn, worden deze internationaal gepubliceerd. Zodat we een bijdrage leveren aan het vroegtijdig opsporen van borstkanker bij vrouwen en mannen van alle leeftijden.

Voor onderstaande onderzoeken kunt u bij ons terecht;

 • 3D Mammografie, tomosynthese
 • Artificiële intelligentie en risico berekening bij mammografie (AI en RP, deze software herkent of borstweefsel er verdacht uitziet en maakt een inschatting of dit zich in de toekomst kan ontwikkelen tot borstkanker)
 • Nemen van 3D mammografisch gestuurde biopsies
 • High-end echografie omdat niet alle letsels te zien zijn op radiografie en omgekeerd.
 • Artificiële intelligentie bij echografie (deze software herkent of borstweefsel er verdacht uitziet en maakt een inschatting of dit zich in de toekomst kan ontwikkelen tot borstkanker)
 • Echografisch geleide fijne naald puncties en biopsies
 • Botscan in functie van menopauze en osteoporose

Naast de beste zorg kenmerkt onze aanpak zich door oprechte aandacht, vertrouwen en betrokkenheid. Onze vrouwelijke arts Dr. Catherine Breucq en assistentes begeleiden u tijdens het onderzoek. Wij vinden het belangrijk een prettige sfeer te creëren en met de nieuwe aankleding in het centrum hopen wij u een gastvrijgevoel te geven.

Wij werken nauw samen met diverse psychologen, chirurgen en andere zorgverleners om u te  kunnen begeleiden in eventuele vervolgtrajecten.

Heeft u nog nooit een borstonderzoek laten doen, neem dan contact op met uw huisarts en/of gynaecoloog.

3D Mammografie:

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Op de foto’s zien radiologen (een arts gespecialiseerd in het maken en interpreteren van beelden van de binnenkant van het lichaam) of er afwijkingen in de borsten zijn die nog niet voelbaar zijn.

Hoe gaat een mammografie?

Je gaat met een ontbloot bovenlichaam tegen de mammograaf staan. Vervolgens wordt het borstweefsel gecomprimeerd om zo 3D afbeeldingen te krijgen van het borstweefsel. Deze compressie zorgt voor een betere beeldkwaliteit. Meestal worden er 2 foto’s per borst gemaakt: één van opzij en één van boven. Tijdens het nemen van de mammografie moet je stil blijven staan. Indien staan een probleem is, kunnen deze in uitzonderlijke gevallen ook zittend genomen worden. Het totale onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Een mammografie is een preventief onderzoek dat periodiek zal moeten worden uitgevoerd. Ook vrouwen waarvan er bekend is dat er borstkanker in de familie voorkomt, zouden in overleg met huisarts en/of gynaecoloog vanaf een leeftijd van 40 jaar een preventief onderzoek laten uitvoeren.

Anderzijds wordt een mammografie uitgevoerd als bevolkingsonderzoek voor vrouwen die geen specifieke klachten hebben. Vrouwen in de leeftijdsgroep van 50 tot en met 69 jaar kunnen dat onderzoek om de 2 jaar kosteloos laten uitvoeren.

Uitslag en vervolgonderzoek

Bij ons krijgt u direct de uitslag van de mammografie. Ook adviseren wij u in de meeste gevallen om een echografisch onderzoek te laten uitvoeren. Niet alle verdachte plekjes zijn zichtbaar onder mammografie en omgekeerd. Als er een afwijking gevonden wordt, dient er een vervolgonderzoek plaats te vonden. Zoals nog een mammografie waarbij er gedetailleerder naar de betreffende plek gekeken wordt, of een biopsie genomen wordt.

Belangrijk om te weten

Een mammografie is ook mogelijk voor vrouwen met een borstprothesen.

Tijdens het onderzoek draagt u beter geen sieraden om de hals alsook deodorant, lotions, bodymilk en poeders kunnen het onderzoek belemmeren.

Indien u uw laatste mammografie in uw bezit hebt, is het belangrijk die naar het onderzoek mee te brengen.

Een niet dringende mammografie bij vrouwen, die de menopauze nog niet bereikt hebben, wordt best uitgevoerd in de 1ste 14 dagen van de menstruatiecyclus (elke nieuwe cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie).

Echografie:

Wat is echografie?

Niet alle verdachte plekjes zijn zichtbaar op een mammografie. Een echografie kan dan uitkomst bieden. Door middel van geluidsgolven worden er afbeeldingen gemaakt van de borst.

Wat kunt u tijdens een echografie onderzoek verwachten?

Echografie is een onderzoek zonder röntgenstraling. Tijdens het onderzoek krijgt u een verwarmde gel op beiden borsten en zal de arts met een sonde over de borst gaan terwijl de arts meekijkt op een scherm. Dit onderzoek is volledig pijnloos.

Artificiële intelligentie:

Wat is Artificiële intelligentie?

Bij de beoordeling van de mammografische beelden, maken wij gebruik van de laatste nieuwe technieken.  Deze intelligente software helpt de arts de juiste diagnose te stellen, gebaseerd op honderdduizenden patiënten die u zijn voorgegaan. Deze software leert van iedere patiënt die onderzocht wordt en is 99.4% nauwkeurig. Met deze AI software kunnen we een voorspelling maken of u in de komende 2 jaar mogelijk kanker zou kunnen ontwikkelen.

Hoe eerder u een goede diagnose gesteld kan worden, hoe groter de kans op genezing.

Biopsie en punctie:

Wat is een biopsie en punctie?

Als er een afwijking in de borst wordt gevonden tijdens een mammografie of echografie onderzoek, kan er besloten worden om een biopsie of punctie uit te voeren. Een afwijking wil niet direct zeggen dat het om borstkanker gaat. Vaak is de afwijking goedaardig, maar is verder onderzoek nodig om uitsluitsel te geven.

Wat kunt u tijdens een biopsie & punctie onderzoek verwachten?

Een biopsie of punctie wordt uitgevoerd onder 3D mammografie of echografie waarbij de radioloog een stukje weefsel wegneemt. Deze procedure gebeurt altijd onder lokale verdoving. Het weefsel wordt naar het laboratorium gebracht voor verder onderzoek.

Zodra wij de uitslag van het labo ontvangen, brengen wij u en uw verwijzer direct op de hoogte van de resultaten.

Hoe een afspraak maken?:
 • U kunt online een afspraak maken via de website
 • Of u belt naar 03-3534496
 • Of u stuurt ons een mail met een 5 tal momenten wanneer is beschikbaar bent
 • Gratis parkeergelegenheid voor Medisch Centrum Wijnegem
Wat brengt u mee naar het onderzoek?:
 • Uw ID kaart
 • Het aanvraag formulier van de verwijzende arts

 

MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – RADIOLOGIE@MCWIJNEGEM.BE

Download doorverwijsformulier Women’s Health

ARTSEN

Dr Catherine Breucq

Dokter Catherine Breucq