Gastro- Enterologie (maag- darmziekten)

Gastro-enterologie

Gastr=maag

Enter=darm

Logie: de leer/studie

Gastro-enterologie betekent de studie van de maag en darmen.

Gastroscopie:

Het is mogelijk dat de arts voorstelt om een gastroscopie uit te voeren. Dit is een volledig onderzoek van de maag en de slokdarm. Om een gastroscopie correct uit te voeren moet u zeker 6 uur nuchter (niet eten, drinken of roken) zijn. Bij dit onderzoek gebruikt de arts een gastroscoop. De arts brengt dit soepel instrument via uw keel (na lokale verdoving) in de slokdarm en maag.

Echografie:

Een echografie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een echoapparaat en geluidsgolven. De arts smeert een gel op uw huid dat zorgt voor een goede geleiding van deze golven. De geluidsgolven verplaatsen zich door uw lichaam en worden door de organen teruggekaatst. Dankzij deze weerkaatsing wordt er een beeld gemaakt op de computer van de arts. Dit beeld geeft weer hoe de organen er exact uitzien.

Linker colonoscopie:

Bij een linker colonoscopie gaat het enkel om de laatste 55 à 60 cm van de darm m.a.w. het dalende deel van de dikke darm. Bij dit onderzoek is het niet nodig om vooraf een dieet te volgen, maar het is wel belangrijk om voor het onderzoek een laxerend middel, een lavement (=fleet) te nemen. Dit wordt voor u verzorgt tijdens de consultatie in Medisch Centrum Wijnegem.

Na de fleet gaat de arts met een endoscoop via de aars naar de dikke darm. Hier wordt lucht ingeblazen om een goed beeld te krijgen van het uiteinde van de dikke darm. Het is mogelijk dat u bij het inspuiten van de lucht wat last krijgt van buikkrampen. De lucht wordt na het onderzoek zoveel mogelijk weggezogen.

Proctologie

Bij proctologie gaat het om de laatste 4 à 5 cm van de darm. Een proctoloog behandelt alle problemen van de anus. Dit kan gaan om aambeien, anale abcessen en fistels

Barron-ligatuur:

Een barron-ligatuur is het verwijderen van inwendige aambeien. Met behulp van een plastiek elastiekje wordt de aambei afgebonden. Na ongeveer 2 weken sterft de aambei af.

Infraroodcoagulatie:

Bij infraroodcoagulatie wordt de aambei blootgesteld aan een infraroodstraling. Deze hitte zorgt ervoor dat de aambei verdwijnt of gaat krimpen.

MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – MEDICAL@MCWIJNEGEM.BE

DOKTERS

GASTRO- ENTEROLOGIE (MAAG- DARMZIEKTEN)