Terug naar Tandheelkunde

Orthodontie

OrthodontieOrthodontie

Orthodontie zorgt ervoor dat de tanden en kiezen een mooie rij vormen en gunstig tegenover elkaar komen te staan door gebruik van een beugel. Orthodontische behandelingen vinden soms om esthetische redenen plaats, maar regelmatig komt het voor dat deze behandelingen om medische reden noodzakelijk zijn.

 

Soorten Beugels

Wanneer het om een beugel gaat die in de mond gedragen wordt, dan spreekt men van een intra-oraal apparaat. Deze kan vast (vaste beugel) of uitneembaar (losse beugel) zijn. Wanneer de beugel buiten de mond loopt spreekt men van een extra-oraal apparaat (buitenbeugel). De meest bekende buitenbeugel is de zogenaamde nekbeugel. De keuze van de beugel bepaalt de orthodontist op grond van onderzoek van de patiënt, gebitsmodellen, foto’s en röntgenfoto’s. Ook worden er röntgenfoto’s van het hoofd gemaakt, waaraan allerlei metingen worden verricht.

 

Wanneer te starten met een beugel

Het meest geschikte tijdstip om een orthodontische behandeling te starten verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van de soort afwijking, de doorbraak van de definitieve tanden en van de groei van het kind. Vaak zijn er reeds vroeg tekenen dat een behandeling nodig zal zijn, zoals bij duim- en vingerzuigen, ruimtegebrek in het wisselgebit, ontbrekende tanden, mondademhaling, moeilijkheden bij het spreken of kauwen of het foutief op elkaar passen van boven- en ondertanden.

 

Orthodontie Bij Volwassenen

Een orthodontische behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Uiteraard zijn de spelregels bij volwassenen iets anders dan bij jongere patiënten.

Bij patiënten die nog volop aan het groeien zijn kunnen we, zij het in beperkte mate, de groei van de kaaksbeenderen controleren .Dit kunnen we uiteraard bij volwassenen niet meer. Bovendien zijn bij de iets oudere patiënten er soms al tanden verloren gegaan, is het parodontium wat aangetast, of zijn er kronen ,bruggen of implantaten aanwezig. Uiteraard zullen we onze behandelplanning hieraan moeten aanpassen

Engstand van de tanden of spleetjes tussen de tanden maken het moeilijker om het gebit te reinigen, kunnen leiden tot tandbederf, tandvleesproblemen en zelfs loskomen en verlies van tanden. Een slecht passen van het gebit kan in sommige gevallen zelfs ernstige kaakgewrichtsproblemen veroorzaken. Een slechte beet kan kauwmoeilijkheden, schade aan bot en ondersteunende weefsels of abnormale slijtage van het gebit tot gevolg hebben.

Ook het esthetische aspect van het gebit is belangrijk. Een mooi gebit kan uw zelfvertrouwen verbeteren. Vele onbehandelde orthodontische afwijkingen kunnen zelfs nog erger worden bij het verouderen. 

 

Zullen brackets passen bij je levensstijl?

Je zal merken dat dat geen probleem blijkt te zijn. Je kan eigenlijk alles blijven doen – zingen, muziekinstrumenten bespelen, uit eten, kussen…

De huidige technologie laat toe dat de mensen zich beter voelen over hoe ze eruit zien met brackets dan vroeger. De metalen brackets zijn veel kleiner geworden. Ceramische brackets zijn nog minder opvallend.

De moderne technieken maken de orthodontische behandelingen  in ieder geval veel comfortabeler.

 

Kom je in aanmerking voor een orthodontische behandeling?

Een raadpleging bij een orthodontist is de beste manier om te weten of een orthodontische behandeling voor U nuttig kan zijn. De toestand van tanden, tandvlees en ondersteunend bot zijn de belangrijkste factoren om te weten of een behandeling mogelijk en/of wenselijk is.

Na een initieel onderzoek kan je al een idee krijgen over een behandeling en kostprijs. Daarna zal er een uitgebreid onderzoek volgen met röntgenopnames, afdrukken en foto’s. Het gebit is bij iedereen verschillend. Na een zorgvuldige analyse zal de orthodontist dan met U de noodzakelijke correctie bespreken.

 

Waarom bij een orthodontist?

Het is een belangrijke beslissing een orthodontische behandeling te starten. Maar ook de keuze bij wie is belangrijk. Een orthodontist is een specialist in de diagnose, preventie en behandeling van tandafwijkingen en faciale onregelmatigheden. Iedere orthodontist is tandarts, maar slechts enkele van de tandartsen worden orthodontist na een bijkomende vierjarige fulltime universitaire opleiding.

 

Home                     Specialisaties                    Tandheelkunde                     Reserveren                     Foto’s

Google+

Medisch Centrum Wijnegem – Merksemsebaan 9-11 – 2110 Wijnegem – 03 353 44 96 – dental@mcwijnegem.be