Algemene Cardiologie

HET HART IS LEVEN – CARDIOLOGIE OVER DE VOLLE BREEDTE

UW HART IS LEVEN

Een vitale werking van Uw hart en bloedvaten verhoogt kwaliteit en duur van Uw leven. Heel ons leven lang pompt het hart bloed naar de andere vitale organen, waaronder ons hersen- en zenuwstelsel, nieren en overige organen. Vitaliteit van Uw hart bewaren, voorkoming van hart-vaatziekten,  is daarom een investering in kwaliteit van leven. Er staat ook veel op het spel, getuige het feit dat Hart-Vaatziekten nog steeds de eerste doodsoorzaak in België zijn.

PERSOONLIJKE PREVENTIE

Ieder mens is verschillend en maatregelen treffen ter voorkoming van hart-vaatziekten is maatwerk. Er zijn verschillende risicofactoren. Sommige kunt U zelf beïnvloeden, andere niet. De belangrijkste risicofactoren zijn:.

 • Levensstijl: Roken, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding
 • Bijkomende aandoeningen: Slaap Apneu, Overgewicht, Suikerziekte, Hoge bloeddruk, Verhoogd cholesterol.
 • Erfelijke aanleg, leeftijd en geslacht.
BIJ KLACHTEN: OPSPORING EN BEHANDELING VAN EEN HARTAANDOENING

Hart-vaatziekten kunnen als ze eenmaal bestaan, velerlei klachten geven, die kenmerkend zijn ofwel minder kenmerkend. Uw cardioloog is daarom breed georiënteerd om aandoeningen op te sporen of uit te kunnen sluiten.
Bekende en veel voorkomende symptomen kunnen zijn:

 • Verlies van conditie en moeheid
 • Hartkloppingen en gejaagdheid
 • Benauwdheid, Pijn
 • Vasthouden van vocht
 • Flauwvallen en duizeligheid.

Uw eigen verhaal is daarbij van het grootste belang voor het stellen van de juiste diagnose.  Aanvullende technische onderzoeken met de nieuwste medische techniek zijn daarbij van ondersteunende waarde om bij U de juiste diagnose en behandeling te kunnen instellen.

BEHANDELING

Mits de juiste aandacht is gegeven, zijn hart-vaatziekten veelal doeltreffend te behandelen door Uw Cardioloog en vervolgens uw huisarts. Zodra de juiste behandeling is gevonden, kan dit de kwaliteit en duur van Uw leven drastisch verhogen. Soms met medicijnen, maar indien nodig middels andere, meer ingrijpende behandelingen, maar altijd in samenspraak met Uw wens.

ONZE AANPAK

Stel dat U wordt doorverwezen door Uw huisarts voor nader onderzoek aan Uw hart. Wij doen dan alle benodigde onderzoeken achter elkaar, zodat we in één setting een analyse kunnen uitvoeren. Dat betreft anamnese (intakegesprek), lichamelijk onderzoek, ECG (hartfilm), laboratoriumonderzoek, echocardiografie (onderzoek van het hart met ultrageluid) en ergometrie (inspanningsonderzoek).

DUIDELIJKHEID

Aansluitend worden de resultaten met de patiënt besproken en geven we U adviezen (waaronder met betrekking tot lifestyle). Indien nodig wordt gestart met medicijnen. Er wordt ook een brief gemaakt voor de huisarts met de resultaten en adviezen. Zoals aangegeven, vindt de afhandeling in één consult plaats. Het bespaart de patiënt bezoeken, tijd en zeker niet onbelangrijk de emotionele onrust.

SNELHEID EN KWALITEIT

Door onze persoonlijke manier van werken kunnen wachttijden en doorlooptijden zoveel mogelijk worden beperkt. Voor interventie (dotteren) en hartchirurgie wordt samengewerkt met het AZ Monica en UZA. Ook hiervoor streven wij naar korte wachttijden en snelle doorlooptijden. Versteviging van de zorg in samenwerking met de huisarts van de patiënt is voor ons een belangrijk aandachtspunt.

ONDERZOEKEN
 • Electrocardiogram, ofwel ECG (soms EKG genoemd). Hierbij wordt de elektrische activiteit van iedere hartimpuls gemeten. (Patiënten Informatie Fietstest)
 • Hierbij wordt een geavanceerde scan van Uw hart gemaakt, middels geluids- en doppler onderzoek. (Patiënten Informatie Echo)
 • Hierbij wordt Uw conditie in kaart gebracht onder bewaking van het ECG. Ook wel Inspanningstest of Inspannings ECG. (Patiënten Informatie Echo)
 • 24-uurs hartfilm, ofwel “Holter ECG” waarbij U in thuis 24 uur aan de hartbewaking ligt. Het gedrag van Uw hart-impuls wordt hierbij in kaart gebracht. (Patiënten Informatie Holter)
MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – MEDICAL@MCWIJNEGEM.BE

DOKTERS

Dr. J. Regieli
MCWijnegem