Neurochirurgie

Neurochirurgie

Neuro- = Zenuw

Neurochirurgie omvat de operatieve behandeling van stoornissen en afwijkingen in het zenuwstelsel.

U kunt bij Medisch Centrum Wijnegem terecht voor consultaties van o.a.:

Hersenen en schedel

Hersentumoren

Een hersentumor is een gezwel in de hersenen. Men kan een onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren. Kwaadaardige tumoren moeten uiteraard verwijderd worden, maar ook goedaardige kunnen klachten met zich meebrengen. Bij het verwijderen van een hersentumor wordt er eerst een opening gemaakt in de schedel en nadien zal er zoveel mogelijk tumorweefsel wegenomen worden.

Waterhoofd

De symptomen bij een waterhoofd zijn zeer uiteenlopend. Enkele voorbeelden zijn hoofdpijn, braken, misselijkheid, wazig zien, verwardheid, incontinentie en loopstoornissen. Waterhoofd ontaat bij een slechte afvoer van hersenvocht en een verhoogde druk in de hersenen.

De behandeling bestaat uit het plaatsten van een buisje om te veel aan hersenvocht af te voeren. Op dit buisje zit een klein klepje dat opengaat vanaf het moment dat de druk te hoog wordt. Op deze manier kan het overtollige hersenvocht wegvloeien. Het buisje is verbonden met de buikholte of met het hart.

Craniostenose

Craniostenose is het vroegtijdig sluiten van de schedelnaad (zie afbeelding). Deze vroegtijdige sluiting geeft een misvorming van de schedel en/ of het gelaat. Om deze misvormingen te verhelpen zal een neurochirurg de schedel terug moeten openen en indien nodig verschillende correcties moeten uitvoeren ( schedelcorrecties, oogkascorrecties,…).

Aneurysma in de hersenen:

Een aneurysma is een bloedvatafwijking in de hersenen waarbij een soort ballonnetje ontstaat. Als dit ballonnetje open springt kan er bloed in en rond de hersenen terecht komen. De neurochirurg dient deze bloeding te stoppen door het aneurysma af te sluiten

Wervelkolom

Hernia

Hernia is herkenbaar aan zeer scherpe lage rugpijn die kan uitstralen naar het been. De pijn kan ook dof of prikkelend zijn. Normaal zit er tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf zorgt voor schokdemping van de wervelkolom. Een hernia wordt veroorzaakt door een breuk of scheur van een tussenwervelschijf waardoor deze gaat uitstulpen en gaat drukken op een zenuw. Een hernia hoeft niet altijd operatief verwijderd te worden. Indien dit wel noodzakelijk is, gebeurt dit door een neurochirurg onder algemene verdoving. Bij deze operatie wordt de uitstulping verwijderd. Nadien wordt er een opening gemaakt in de tussenwervelschijf om ook hier alles mooi proper te maken. Dit verkleint de kans op een nieuwe uitpuiling.

Ischias

Ischias is een vorm van rugpijn en is voelbaar in de rug, billen en aan de achterkant van één van de benen. Vaak gaat het over een doffe pijn die nadien stekend of branderig kan worden. Enkele symptomen zijn pijn bij heffen en strekken, gevoelsstoornissen in het been of verslappingen van de kuitspieren. De pijn komt voort uit de wortels van de achterste beenzenuw (de grootste zenuw van het lichaam). Er zijn verschillende oorzaken van ischias zoals een ontsteking van de zenuw, een hernia, gewrichten die niet goed functioneren in de bekken enz.

Zenuwen

Carpale tunnelsyndroom

Bij een carpale tunnelsyndroom ervaart u een prikkelend en pijnlijk gevoel in uw handpalm en vingers. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders, elleboog en onderarm. Soms is er ook sprake van krachtverlies in de hand. De klachten treden meestal op in een rustfase. De oorzaak ligt bij een beknelling van een zenuw in de pols, waardoor de druk toeneemt. Bij de operatie van een carpale tunnelsyndroom wordt er een snede gemaakt in de pols waardoor de druk afneemt.

Verlamming/ uitval van het lichaam

Bij verlamming werken de spieren niet meer naar behoren en is er een uitval van het motorische zenuwstelsel. Deze motorische uitval kan veroorzaakt worden door een storing in de prikkeloverdracht, een zenuw of hersenaandoening. Parkinson of MS (Multipele sclerose) kunnen ook voor verlamming zorgen.

MEDISCH CENTRUM WIJNEGEM – MERKSEMSEBAAN 9-11 – 2110 WIJNEGEM – 03 353 44 96 – MEDICAL@MCWIJNEGEM.BE

DOKTERS

DOKTER R. NUYTS
(HEILIG-HARTZIEKENHUIS LIER & AZ SINT-ELISABETH HERENTALS)

NEUROCHIRURGIE