Dermatologie

Algemene dermatologie

Acne

Acne is een ontsteking op de huid wat zich uit in pukkels, puisten, zwarte mee-eters, rode vlekken, huidschilfers met een hele droge of vette huid. Je huid is overgevoelig en snel geïrriteerd. De wetenschappelijke betekenis is dat binnen elk haarzakje een kleine holte zit met cellen en talgklieren. Deze talgklieren maken olie aan om de huid te beschermen tegen veroudering en vrije radicalen van buitenaf.

 

 

Rosacea

Rosacea is een chronische huidziekte waarbij uitgezette bloedvaatjes, puistjes, bultjes en een opvallende roodheid in het gezicht ontstaan. Vooral op de neus, wangen, het voorhoofd en de kin kunnen de kenmerken van rosacea gezien worden. Rosacea komt vaak voor bij vrouwen van middelbare leeftijd, maar ook mannen kunnen last hebben van rosacea. Rosacea is goed te behandelen ondanks dat deze huidafwijking erg hardnekkig is en terug kan komen.

 

 

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen die maar zeer ten delewat met elkaar te maken hebben, en van vele vormen ervan is de oorzaak nog maar slecht bekend. De meeste, maar niet alle, eczemen jeuken. Maar lang niet alle jeukende aandoeningen zijn eczeem. Andere veelvoorkomende symptomen zijn: roodheid, schilfering. Vaak ook bultjes, soms blaasjes. Juist het tegelijk voorkomen van meerdere symptomen past bij eczeem.

 

 

Psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende, erfelijke, niet besmettelijke, chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling (proliferatie) en verminderde rijping (differentiatie) van hoorncellen in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfering van huidschubben op de aangedane plaatsen plaatsvindt. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem (auto-immuunziekte).

Periodes van vermindering van de symptomen worden vaak afgewisseld met periodes waarin de ziekte verergert. De aangedane huid van een psoriasispatiënt vernieuwt zich in 6 à 7 dagen; bij niet-patiënten is dit 26 à 27 dagen. De structuur van de zich vernieuwende huidlagen wijkt echter belangrijk af van normaal. Psoriasis is niet besmettelijk.

 

 

Pigmentvlekken

Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling. Wanneer de huid in de zon komt wordt automatisch pigment aangemaakt. Wanneer je huid te veel pigment aanmaakt kan dit zich ophopen. In dat geval spreken we van pigmentvlekken. Soorten pigmentvlekken: zonnevlekken, ouderdomsvlekken, zwangerschapmasker, aangeboren pigmentvlekken, vitiligo (tekort aan pigment).

 

 

Moedervlekken

Een moedervlek is een zichtbare, meestal gepigmenteerde huidaandoening. Binnen de dermatologie wordt de betekenis van ‘moedervlek’ beperkt tot naevus naevocellularis: plekken bestaande uit toename van pigmentvormende cellen. Hoewel de naam moedervlek wellicht suggereert dat de afwijking aangeboren is, is dit meestal niet het geval. De meeste baby’s hebben nog geen zichtbare moedervlekken; ze beginnen in de eerste levensjaren te ontstaan.

 

 

Wratten

Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig (klein) knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door virussen uit de familie humaan papillomavirus. Hiervan bestaan meer dan honderd soorten. Sommige veroorzaken wratten op de huid, andere op de slijmvliezen. Het virus kan de huidcellen aanzetten tot snelle deling waardoor een wrat ontstaat. Vrijwel iedereen heeft weleens wratten gehad: ze verdwijnen vrijwel altijd spontaan. Het virus blijft echter vaak in de huid aantoonbaar, zonder dat er een wrat ontstaat.

 

 

Schimmelnagels

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel ‘kalknagels’ genoemd. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig. In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn.

 

 

Esthetische Dermatologie

Botox

Botox veroorzaakt tijdelijke spierrelaxatie of spierverslapping ter hoogte van de behandelde zone. De samentrekking van de behandelde spieren wordt gedurende een periode verminderd. Door welbepaalde spiertjes op specifieke punten in het gelaat te relaxeren, verminderen de rimpels die door die spiertjes veroorzaakt worden. Als men de behandeling blijft herhalen kan de rimpel volledig verdwijnen.

De Botox-behandeling wordt uitgevoerd in de consultatieruimte. Dit gebeurt  zonder verdoving, u voelt slechts enkele prikjes. Er kan zich een voorbijgaande licht zwelling of roodheid voordoen op de injectieplaatsen, zeer zelden wordt er een blauwe plek gevormd.

Het effect van Botox wordt pas voelbaar na 3 tot 5 dagen. Ongeveer twee weken na de behandeling is er maximaal effect en dit duurt 3 maanden. Als u ondertussen afleert om de behandelde spieren te gebruiken kan het effect tot zes maanden zichtbaar zijn. Hoe beter u het afleert, hoe langer het effect duurt. Nadien kan een nieuwe behandeling toegepast worden. Het effect van Botox verdwijnt volledig na verloop van tijd.

Biorevitalisatie

Hydrateren van een doffe en een droge huid in het gelaat, de nek, decolleté of handen. Vertragen van het huidverouderingsproces.

Door middel van meerdere, kleine oppervlakkige injecties wordt er telkens een kleine hoeveelheid hyaluronzuur ingespoten.

Het ingespoten hyaluronzuur gaat direct een verbinding aan met het lichaamseigen hyaluronzuur. Dit activeert de fibroblasten in de cellen. Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor het optimaal functioneren van collageen en elastine in de huid. De behandeling is vrijwel pijnloos.

Behandelingen tegen overmatig zweten

Het doel van de behandeling met Botox is het behandelen van ernstige oksel hyperhidrosis.

Mensen met hyperhidrosis produceren zweet in vele grotere hoeveelheden dan nodig om hun temperatuur te regelen. Botox bevat de stof botuline-toxine. Deze stof vermindert de aanmaak van zweet. Botox heeft een werking van zes tot negen maanden.

Ook de handpalmen en de voetzolen kunnen met Botox worden behandeld, maar over het algemeen is dat te pijnlijk.

Oncologische  Dermatologie (Huidkanker)

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker (ongeveer 85% van alle huidkankers). Bij 85% van de gevallen bevindt de huidkanker zich in het hoofd-halsgebied. Basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit.

Plaveiselcelcarcinoom

Deze huidkanker wordt vaak vooraf gegaan door actinische keratose: een kwaal met een abnormale huidverhoorning. Wanneer het plaveiselcelcarcinoom niet behandeld wordt kan deze huidkanker wel uitzaaien. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom. Indien dit carcinoom echter op tijd wordt behandeld is de prognose gunstig.

Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige pigmentvlek met onregelmatige vorm en kleur die makkelijk vergroot en/of bloedt. Als de diagnose vroeg wordt gesteld is er 98% overlevingskans. Het letsel moet altijd meteen weggehaald worden, vaak in combinatie met chemotherapie.

Onderzoeken dermatologie

Biopsie

Een biopsie is een afname van een klein stukje weefsel (biopt). Als er verdenking is van een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld kanker of een ontstekingsziekte, dan kan het zijn dat de dokter een ‘hapje’ weefsel laat wegnemen. Dit stukje weefsel kan vervolgens in het laboratorium worden onderzocht.

Een biopsie wordt vaak verward met een punctie. Een belangrijk verschil is dat bij een punctie vocht wordt weggenomen, terwijl bij een biopsie weefsel wordt weggehaald.

Dermatoscopie

Dermatoscopie is een techniek waarbij de huid wordt onderzocht met behulp van de dermatoscoop (die een tienmaal vergroot beeld geeft). Door gebruik te maken van een dermatoscoop kan de dermatoloog beter onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige gepigmenteerde laesies. Het apparaat verbonden met een fotocamera zodat de beelden ook kunnen worden vastgelegd.

 

 

Home                     Specialisaties                    Tandheelkunde                     Reserveren                     Foto’s

Google+

Medisch Centrum Wijnegem – Merksemsebaan 9-11 – 2110 Wijnegem – 03 353 44 96 – medical@mcwijnegem.be